Tuesday, August 19, 2008

.::Kemerdekaan::.

"Hidup di bawah bayangan al-Quran adalah suatu kenikmatan yang tidak dapat diketahui melainkan hanya oleh mereka yang mengecapinya sahaja. Ia adalah suatu kenikmatan yang meluhur, memberkati dan membersihkan usia seseorang."


Aku cuba menghayati maksud di sebalik baris-baris ayat nukilan seorang mujahid Islam ini. Entah mengapa aku rasakan bagai ada satu perasaan yang begitu besar dan begitu intim di sebalik kata-kata ini. Terasa iri melihat seseorang mampu merakamkan perasaannya dengan begitu fasih. Terasa iri melihat seseorang mampu meneroka dan menjiwai hikmah di sebalik kitab suci yang ulangkali aku tatap saban hari dan tahun.

Romantis baris-baris kata di atas terkandung satu persepsi bagi seorang yang hidupnya mujahadah memahami al-Quran dan menjadikannya pakaian kehidupan. Meski takkan pernah sama pengalaman yang bakal dihadapi oleh seseorang dari seseorang yang lain; namun perasaannya tidak berbeza. Itulah sebab yang menyatukan seseorang dengan seseorang yang lain walau pengalaman yang ditempuh berbeza. Itulah hakikat yang menyentuh hatiku untuk menghargai nukilan baris-baris kata yang penuh makna ini.

Memerdekakan
Aku mendoakan kesejahteraan mujahid Islam ini atas perkongsian perasaan yang penuh makna ini. Ianya menghantar keluar cebisan-cebisan kecamuk jiwa yang senantiasa berperang mencari teman seperjuangan di dalam era penuh fobia hari ini. Ianya suatu kenyataan yang memerdekakan jiwa dari anasir-anasir jahat yang merosakkan dan membinasa.

Menurut Tariq Ramadhan, revivalis Islam bumi eropah, terdapat dua jenis manusia yang merdeka. Golongan yang pertama memerdekakan diri berbekalkan ilusi bahwa dirinya cukup gagah mendepani dunia dengan segala daya usaha dan perahan mindanya penuh tegar menjunjung egonya. Golongan yang kedua memerdekakan dirinya tanpa rasa malu untuk menerima hakikat bahwa dirinya lemah dan perlukan panduan dan bantuan daripada suatu kuasa besar yang bergelar Tuhan. Ternyata di dalam mana-mana peperangan sekalipun, hakikat akan sentiasa menewaskan ilusi. Mereka yang sangsi mengecap ilusi, mereka yang tekad mengecap hakikat.

Marilah kita mengecapi hakikat Islam yang meluhur, memberkat dan membersihkan usia. Sesungguhnya sembah sujudku hanya pada Allah SWT.

0 comments: