Wednesday, January 28, 2009

Orang Tabligh


Orang Tabligh, Ntah sape la yang bagi nama, Sedangkan kita sumer kan sama, Umat Nabi SAW semuanye, Kerja dakwah kan tanggungjawab bersama, Nabi dah tak de, kalau kita tak buat, sape pula, tak kan la keje ustaz dan ulama je, Yang kita nih, tak kan nak goyang kaki saje2?

Orang Tabligh,
Lari!!Larii! Orang Tabligh datang, Yang tadi ramai,sekelip mata je dah hilang, Yang tadi segar bugar dah tido terlentang, Yang sakit kaki pun bleh terjun tingkap lari lintang pukang, Heh..betul la kata orang, Nak ajak manusia pada Allah bukannya keje senang.

Orang Tabligh,
Ajak keluar khuruj, bukannya nanti tak pulang, Yang baru dapat gaji pun kata tak de duit,nak bayar hutang, Yang tadi sihat pun tiba2 migrain pulak datang, Yang menganggur pun buat2 sibuk bukan kepalang, Heh, dakwah ni takat cakap je memang la senang, Cuba buat, memang nak kena sabar,nak kena tenang, Lain la kalau ajak pada dunia, bondong2 orang datang.

Orang Tabligh,
Lorong ke lorong, hati ke hati, pintu ke pintu, Jumpe sumer orang tak pilih bulu, Dari ustaz sampai le kutu, Sume nak ditemu, Nak diajak pada Allah yg satu.

Orang Tabligh, Jalan bawak periuk belanga, Dipandang orang takat sebelah mata, Dituduh jahil,tinggal dunia perkara biasa, Walaupun kekadang pedih gak telinga, Nabi dulu2 pun kan selalu kena, Dituduh dusta, dipanggil gila, Itu Nabi, apatah lagi kita, Yang banyak salah,yang banyak dosa, Takpe2, Allah kan ada, Yang Maha Mengetahui,yang mana intan, yang mana kaca.

Orang Tabligh,
Kekadang buat silap...adat la manusia, Memang tengah nak belajar2 tiru sahabat(r. anhum) yang dah terbukti berjaya, Terpancung, terlaser..sori, bukannya sengaja, Nak dapat hikmah dlm berdakwah memamg ambil masa, Kena keluar lagi dan lagi la nampaknya.

Orang Tabligh,
Ada kat mana2, Kat US, Afrika, kat Israel pun ada, Dari petani, engineer, sampai la Raja, Pelbagai adat, perangai beza2, Tapi boleh makan dlm dulang yg sama, Bila keluar jemaah semua dilayan serupa, Bila nak berpisah..isk2. .keluar pulak air mata.

Orang Tabligh,
Nak hidupkan sunnah Nabi, Janggut, jubah,seluar atas buku lali, Kalau nak diikutkan, memang ade banyak lagi, Kekadang tu kena gak perli, "Kita sekarang kan di zaman IT" "Tak main la sunnah2 nih!" Jangan la mcm tu bang, kita kan nanti mati, Kang menyesal esok, sapa yg rugi? Kan diri sendiri..

Orang Tabligh, Manusia biasa, ada hati, Sedih bila diperli,sakit bila dimaki, Bila tinggalkan rumah, rindukan famili, Kalau nak ikutkan hati, mmg nak dok rumah, bergurau dengan bini, Or ajak anak main lari2, Or layan PS3 sampai pagi, Tapi untuk mengejar kebahagiaan abadi, Kena korban lagi dan lagi, Yela..hidup ni kan cuma sekali, Kalau sekarang tak buat jyunbi(persiapan) , bila lagi?

Orang Tabligh, Malam2 doa hidayat, Fikir risau,macam mane nak selamatkan umat, Supaya di akhirat esok semua selamat, Orang sekarang ingat hidayat bleh senang2 dapat, Tak perlu susah2,tak perlu keringat, dan tak mahu pulak jumpe masyarakat, Just busy buat ibadat, Kalau macam tu tak de la kita ni "The Best Ummat".

Orang Tabligh,
"Apsal la ulama India yg jadik ikutan??" Mmmm...kan Nabi dulu dah pesan, Sape saja yg bawak kebenaran, Tak kisah la orang Arab ke bukan, Semua kena bagi sokongan, Yang Allah pandang bukan luaran tapi kan Iman, Bab mazhab jgn bimbang still sendiri punya pegangan, So tak jadik masalah la kan?

Orang Tabligh,
Ajak keluar 3 hari, "I can't go..sorry!" Yang dah kawin tak nak berenggang dgn isteri, Yang si isteri mati2 tak nak suami dia pergi, Berderai2 air mata keluar mcm air pili, "Kalau abang nak gi jugak, hantar saya blik kampung esok pagi!!" Heh, org laki memang lemah bab air mata nih, Si suami pun letak balik beg,tak jadi pergi, Yang tadi josh(bersemangat) tak ingat pon, jadik lemah seluruh sendi, Kes-kes macam ni memang banyak terjadi, Boleh tengok dengan mata kepala sendiri, Tapi kalau bab dunia(contoh:kursus naik pangkat),""no problem..,anytime kami ready!" Si isteri lambai pemergian suami dengan wajah berseri2, Hey, of course la, nanti husband I dapat naik gaji, Wife mana la yang tak happy, Heh..ni la realiti, Bab dunia, tak payah diajak pun semua pakat2 reti, Bab akhirat, masing2 buat tak kesah,tak ambil peduli, Ya Allah selamatkan lah kami!

Orang Tabligh, Bukan nak takhta, harta, ataupun kuasa, Atau nak berlagak macam dah tera, Tak jugak nak kafirkan sape-sape, Atau sibuk2 pergi mintak derma, Cuma nak amalkan agama yang sempurna, Dengan korbankan sendiri punya diri,duit dan masa, Nak selamatkan manusia kesemuanya, Dari kena masuk neraka, Nak supaya Allah redha,masukkan kita dalam syurgaNya, Itu saja...

Orang tabligh, Seluruh dunia...naik kapalterbang. .. pakai selipar jepun sahaje... Ikhlas,..no sponsor....no subsidy..... passport penuh cop many countries.. Ade yang kerja tukang kebun sahaja... nak tanya nafkah batin? Balik dari keluar, macam pengantin baru... sama seperti balik dari fardhu haji........ .. Sayangkan bini tingal-tinggalkan. .. sayangkan anak...rotan digantungkan. .....sunnah nabi... bukan untuk mendera...speed limit sahaja... kenapa sibuk dakwah orang..keluarga, anak isteri belum betul lagi.. Nabi Nuh A.S. , anak isteri tak mau ikut...kalau Nabi Nuh ikut teori tersebut, tak naik bahteralah jadiknye... Abu Jahal bapa saudara Nabi Muhammad SAW tak mau ikut.. Kalau Nabi Muhammad SAW ikut teori tersebut... tak buat dakwahlah Nabi....tak sampailah Islam ke Malaysia ni...

Orang Tabligh,
Selekehkah, tak de ilmu,compang camping kah, berbaulah.. itu mungkin segelintir & cerita lama agaknya. You can't blame the teachers. You have to blame the distortions and ignorance of their followers. Balighuanni walau ayah...Saidina Abu Bakar received the first kalimat terus buat dakwah...if he waits tunggu complete ilmu, he will not be top performers after Nabi Muhammad SAW. Global politic & economy with no borders & chauvinism, M'sian, New Yorkers & Palestinians duduk makan satu talam in Nizamuddin.. ...

1 comments:

chumot dan ghairah said...

saya karkun.:p